Vés al contingut

Entrada gratuïta

Retaule Homenatge a Sarajevo

Retaule Homenatge a Sarajevo

Jaume Solé
Valls, 1943 - 2011

Tècnica mixta i collage sobre estructura de fusta
180 x 420 cm
Obra exposada
1993
MAMT NIG
4047

Homenatge a Sarajevo és una narració visual en la qual Jaume Solé (Valls, 1943-2011) representa de manera crítica els horrors d’un esdeveniment històric com va ser la Guerra dels Balcans i, en concret, el setge de la ciutat de Sarajevo (1992-1995).

violació

Ens troben davant d’un camp de batalla on encara són presents la suor i la sang de les persones que hi han participat, siguin soldats o persones innocents que s’han vist involucrades en els fets contra la seva voluntat.

armes

En aquesta obra formada per 21 plafons hi trobem representats diversos conceptes com la violació, el dolor, l’abús de poder, el setge, l’homofòbia, l’opressió, la manca d’aigua i d’aliment, la terra erma, les mutilacions, les armes i els trets, les fosses comunes i la mort.

abús-poder

Per representar aquests temes Jaume Solé utilitza la tècnica de l’assemblage per incorporar a l’obra diversos objectes com roba, pa sec, filferros o bidons d’aigua. La incorporació d’aquests objectes, l’ús que fa de la matèria pictòrica en donar-li molta textura i el cromatisme basat en colors terrosos i foscos reforcen el dramatisme de l’obra.

setge

Jaume Solé és molt gràfic en allò que vol transmetre; aquesta obra s’allunya de l’abstracció que més endavant caracteritzaria la seva producció, per submergir-se en una obra conceptual que posa en valor el significat de l’objecte més que el seu valor formal.

manca

Jaume Solé va ser un artista compromès amb el seu temps i no va poder donar l’esquena al drama viscut pels habitants de Bòsnia. Aquest tema va ser l’eix central de la seva sèrie “Estampes dels 90”, on va reflectir els efectes de l’enfrontament bèl·lic i el clar abús de poder de les majories dominants contra les minories.

El drama viscut pels habitants de Bòsnia és l’eix central d’aquesta obra. No representa la destrucció i la mort, sinó el martiri i el menyspreu per la vida humana. Es tracta de la violència directa i conscient exercida pels homes sobre els seus congèneres, la violència entre germans.

 

opressió

Jaume Solé vol deixar constància de les conseqüències, atrocitats i efectes negatius que comporta la guerra, per això crea aquest gran mural, amb el qual no vol que restem passius davant la paraula guerra; vol que reflexionem sobre els seus horrors i ens constituïm en persones actives amb el rebuig cap a aquests conflictes i les ments que els generen.

Davant de l’obra trobareu una pantalla tàctil amb informació per conèixer l’obra més a fons.

mort