Introducció al còmic
El còmic és un llenguatge apassionant amb les seves pròpies singularitats que permet explicar un munt d’històries sens fi. Un camp lingüístic que permet el desenvolupament d’una gran llibertat en el dibuix i en l’escriptura, i que a la vegada permet al lector obrir finestres noves per entendre la seva realitat més immediata.
En cada sessió s’explicarà un concepte del còmic en la seva faceta narrativa i expressiva, es contextualitzarà a partir d’exemples publicats, es mostraran originals de diferents autors, storis, escaletes de guió, etc… I a partir d’aquest apartat teòric aplicarem de manera pràctica els continguts a partir de diferents exercicis.
Dirigit : qualsevol persona interessada en el món del còmic que vulgui comprendre els seus mecanismes lingüístics, qualsevol dibuixant que vulgui ampliar coneixements i recursos per gaudir del llapis i també mestres de primària i secundària que necessitin eines per poder treballar el món de les vinyetes amb els seus alumnes.
- Docent:
- Dies: Dimarts i dijous de 4 al 13 de juliol
- Horari: D'11 a 13 h
- Preu: 32 €
- Modalitat: Presencial
- Àmbit Il·lustració i còmic
- Tipus de formació: Curs
- Durada: 8h
- Places: 15
-
Lloc:
Escola per l'Art i la Cultura a Tivissa
Espai:Biblioteca Mestre Cabré
https://www.dipta.cat/municipi/tivissa
Programació: fitxa còmic.pdf
- Dimarts 4: La meva primera pàgina de còmic o com crear una pàgina a partir d’un dibuix fix. Exemples i exercici pràctic.
- Dijous 6: Onomatopeies i bafarades, com funciona la banda sonora en un còmic. Exemples i exercicis pràctics.La tira, exemples i variacions. Com explicar el patrimoni en tres vinyetes, exercici pràctic.
- Dimarts 11: Moviment i temps, les línies cinètiques. Exemples i exercici d’una pàgina plena d’acció a partir del collage.
- Dijous 13: Guions, escaletes i storis. Exemples i exercici pràctic, com narrar un eclipsi del 1905.
Objectius:
Aquest curs està pensat per entendre com funcionen els elements bàsics d'aquest llenguatge narratiu. A partir d'exercicis pràctics aprendrem el funcionament d'una pàgina, com s'articula el temps en una vinyeta, petits trucs per desenvolupar una seqüència a partir d'un dibuix fix, entendrem com el lector crea una banda sonora quan llegeix, dibuixarem onomatopeies, llegirem dibuixos, crearem històries amb collages, etc.
I tots aquests exercicis amb la intenció de què l'alumne es doti de coneixements bàsics per desenvolupar les seves pròpies narracions a través de les vinyetes i bafarades.
Observacions:
Podeu portar qualsevol estri de dibuix i tipus de paper. Recomanem: llapis HB, portamines del 0,5, punta fina negre del 0,5 i 0,8, llapis de color blau, estisores, barra de cola, llibreta de qualsevol mida i tècnica, etc.