
Dones i música. Història del rol femení en la música occidental
El contingut d'aquest curs és un recorregut que ens mostra el rol que han tingut les dones en la música occidental des de la cultura mesopotàmica fins a gairebé els nostres dies. Estudiarem com i qui eren les dones músiques en èpoques passades fins a les més properes. Per dur a terme aquesta tasca, les sessions tindran un suport amb PowerPoint i el visionament de diversos vídeos tant de la música com de fragments de pel·lícules que ajudaran a conèixer tant la música com l'entorn on es desenvolupava. Així mateix, el suport de textos i la seva lectura ens ajudarà a entendre els fets i èpoques en què estarem immersos.
En cada sessió treballarem una època diferent, com la música en l'Antiguitat, en l'Època Medieval, en el Renaixement, etc. Fins a arribar als nostres dies. En elles coneixerem les figures femenines més importants en diferents camps musicals, com la composició, direcció i interpretació, l'entorn social en què es van desenvolupar i la recepció de la seva música.
Dirigit a:
Públic adult. No cal tenir coneixements musicals.
- Docent:
- Dies: Dimarts del 19 de setembre al 7 de novembre
- Horari: Dimarts de 18.30 a 20 h
- Preu: 48 €
- Modalitat: Presencial
- Àmbit Teoria i història de l'art
- Tipus de formació: Curs
- Durada: 12 h
- Places: 15
-
Lloc:
Escola per l'Art i la Cultura a Mont-roig
Espai: Casa de la Cultura
https://www.dipta.cat/municipi/mont-roig-del-camp
Programació:
- Sessió 1: Dones músiques en l'Antiguitat. Mesopotàmia i les primeres compositores i intèrprets conegudes. Les músiques egípcies: faraones, sacerdotesses, cantants i intèrprets professionals. La Grècia Clàssica: la primera partitura que podem cantar amb lletra, ritme i melodia està dedicada a una dona de nom Euterpe. Les músiques i organistes a l'antiga Roma.
- Sessió 2: Les músiques en l'època medieval. Les trobadores, les joglaresses, les monges, a més de les cantants musulmanes (esclaves o lliures) són les protagonistes d'aquesta sessió. Beatriu de Dia, Castellotza, Maria la Balteira, Hidegarda de Bingen i les monges del monestir reial de Las Huelgas de Burgos, entre altres, ens transportaran a l'Edat Mitjana.
- Sessió 3: En el Renaixement, les dones interpreten en grans salons de palaus de nobles, siguin membres de la noblesa o dames de companyia al seu servei. Trobem les primeres compositores laiques i religioses que imprimeixen la seva obra. Els convents femenins esdevenen els grans centres de creació d'una música de primeríssima qualitat i d'alt nivell interpretatiu (música pública) que competeixen amb les cantants dels palaus (música privada).
- Sessió 4: Segle XVII. Es crea un nou estil musical que serà el Barroc, on l'expressivitat del text serà primordial i la música dels convents i de les compositores laiques con Barbara Strozzi en són clars exemples. Es crea el gènere musical de l'òpera i ben aviat trobem la primera compositora, Francesca Caccini, que en compondrà varies mentre serà el músic més reputat i més ben pagat de la cort dels Medici. Neixen les primeres dives del cant.
- Sessió 5: Segle XVIII: els centres educatius femenins de la burgesia o dels més pobres, com són els orfenats, seran els nous centres de producció musical i d'educació musical femenina d'on sortiran les grans compositores, intèrprets i virtuoses del cant i de la interpretació musical. Són els primers conservatoris. Les dones de la noblesa continuen component.
- Sessió 6: Segle XIX. La creació i interpretació musical en públic esdevé un fet masculí. Poques dones poden tocar en públic, menys encara atrevir-se a compondre i gairebé cap a dirigir. El rol femení musical s'adapta al món domèstic de l'educació dels infants, per distreure les visites dels salons de les llars. La música és considerada com un complement a la formació i virtuts femenines. Algunes dones, però, sobresurten en un món masculí creant, component, interpretant la seva música, fundant les seves acadèmies i obrint camí a poc a poc.
- Sessió 7: Finals del segle XIX i principis del XX. El món musical es va obrint lentament cap al sector femení. Compositores d'òpera, directores i orquestres femenines de diversos estils es formaran arreu d'Europa i Amèrica. Amb els moviments sufragistes i amb fets polítics, la figura femenina va prenent visibilitat en la societat que l'envolta i això es reflecteix en la música del moment, on els canvis de legislació permeten que les alumnes dels conservatoris puguin estudiar segons quines assignatures o tocar alguns instruments en públic, per exemple.
- Sessió 8: Finals del segle XX i XXI. Veurem les dones més importants en la música popular com les bandes de swing i jazz, compositores d'òpera, havaneres, sardanes i sarsuela, això com grans cantants de diversos gèneres com el soul, el rock i el pop. Tancarem el curs amb la cançó més guardonada i amb l'intèrpret amb més premis de la història musical, ambdues peces són obres de dones compositores i interpretades per dones.
Objectius:
- Donar visibilitat al món musical femení.
- Conèixer quines van ser les principals figures femenines de la Història de la Música Occidental.
- Conèixer les principals característiques de la música de cada època.
- Escoltar música composta per dones.
- Escoltar música composta per a ser interpretades per dones.
- Aprendre i gaudir de l'escolta musical d'una música que fins ara ha estat minoritària en les grans sales de concerts.