Vés al contingut

Dones i música. Història del rol femení en la música occidental

Mont-roig del Camp

El contingut d'aquest curs és un recorregut que ens mostra el rol que han tingut les dones en la música occidental des de la cultura mesopotàmica fins a gairebé els nostres dies. Estudiarem com i qui eren les dones músiques en èpoques passades fins a les més properes. Per dur a terme aquesta tasca, les sessions tindran un suport amb PowerPoint i el visionament de diversos vídeos tant de la música com de fragments de pel·lícules que ajudaran a conèixer tant la música com l'entorn on es desenvolupava. Així mateix, el suport de textos i la seva lectura ens ajudarà a entendre els fets i èpoques en què estarem immersos.

En cada sessió treballarem una època diferent, com la música en l'Antiguitat, en l'Època Medieval, en el Renaixement, etc. Fins a arribar als nostres dies. En elles coneixerem les figures femenines més importants en diferents camps musicals, com la composició, direcció i interpretació, l'entorn social en què es van desenvolupar i la recepció de la seva música.

Dirigit a:

Públic adult. No cal tenir coneixements musicals.

d     d    f   

 

  • Docent:
  • Dies: Dimarts del 19 de setembre al 7 de novembre
  • Horari: Dimarts de 18.30 a 20 h
  • Preu: 48 €
  • Modalitat: Presencial
  • Àmbit Teoria i història de l'art
  • Tipus de formació: Curs
  • Durada: 12 h
  • Places: 15
  • Lloc: Escola per l'Art i la Cultura a Mont-roig
    Espai: Casa de la Cultura

    https://www.dipta.cat/municipi/mont-roig-del-camp

d

Programació:

- Sessió 1: Dones músiques en l'Antiguitat. Mesopotàmia i les primeres compositores i intèrprets conegudes. Les músiques egípcies: faraones, sacerdotesses, cantants i intèrprets professionals. La Grècia Clàssica: la primera partitura que podem cantar amb lletra, ritme i melodia està dedicada a una dona de nom Euterpe. Les músiques i organistes a l'antiga Roma.

- Sessió 2: Les músiques en l'època medieval. Les trobadores, les joglaresses, les monges, a més de les cantants musulmanes (esclaves o lliures) són les protagonistes d'aquesta sessió. Beatriu de Dia, Castellotza, Maria la Balteira, Hidegarda de Bingen i les monges del monestir reial de Las Huelgas de Burgos, entre altres, ens transportaran a l'Edat Mitjana.

- Sessió 3: En el Renaixement, les dones interpreten en grans salons de palaus de nobles, siguin membres de la noblesa o dames de companyia al seu servei. Trobem les primeres compositores laiques i religioses que imprimeixen la seva obra. Els convents femenins esdevenen els grans centres de creació d'una música de primeríssima qualitat i d'alt nivell interpretatiu (música pública) que competeixen amb les cantants dels palaus (música privada).

- Sessió 4: Segle XVII. Es crea un nou estil musical que serà el Barroc, on l'expressivitat del text serà primordial i la música dels convents i de les compositores laiques con Barbara Strozzi en són clars exemples. Es crea el gènere musical de l'òpera i ben aviat trobem la primera compositora, Francesca Caccini, que en compondrà varies mentre serà el músic més reputat i més ben pagat de la cort dels Medici. Neixen les primeres dives del cant.

- Sessió 5: Segle XVIII: els centres educatius femenins de la burgesia o dels més pobres, com són els orfenats, seran els nous centres de producció musical i d'educació musical femenina d'on sortiran les grans compositores, intèrprets i virtuoses del cant i de la interpretació musical. Són els primers conservatoris. Les dones de la noblesa continuen component.

- Sessió 6: Segle XIX. La creació i interpretació musical en públic esdevé un fet masculí. Poques dones poden tocar en públic, menys encara atrevir-se a compondre i gairebé cap a dirigir. El rol femení musical s'adapta al món domèstic de l'educació dels infants, per distreure les visites dels salons de les llars. La música és considerada com un complement a la formació i virtuts femenines. Algunes dones, però, sobresurten en un món masculí creant, component, interpretant la seva música, fundant les seves acadèmies i obrint camí a poc a poc.

- Sessió 7: Finals del segle XIX i principis del XX. El món musical es va obrint lentament cap al sector femení. Compositores d'òpera, directores i orquestres femenines de diversos estils es formaran arreu d'Europa i Amèrica. Amb els moviments sufragistes i amb fets polítics, la figura femenina va prenent visibilitat en la societat que l'envolta i això es reflecteix en la música del moment, on els canvis de legislació permeten que les alumnes dels conservatoris puguin estudiar segons quines assignatures o tocar alguns instruments en públic, per exemple.

- Sessió 8: Finals del segle XX i XXI. Veurem les dones més importants en la música popular com les bandes de swing i jazz, compositores d'òpera, havaneres, sardanes i sarsuela, això com grans cantants de diversos gèneres com el soul, el rock i el pop. Tancarem el curs amb la cançó més guardonada i amb l'intèrpret amb més premis de la història musical, ambdues peces són obres de dones compositores i interpretades per dones.

Objectius:

- Donar visibilitat al món musical femení.

- Conèixer quines van ser les principals figures femenines de la Història de la Música Occidental.

- Conèixer les principals característiques de la música de cada època.

- Escoltar música composta per dones.

- Escoltar música composta per a ser interpretades per dones.

- Aprendre i gaudir de l'escolta musical d'una música que fins ara ha estat minoritària en les grans sales de concerts.