Escoltar lo poble
-
Grup A: diumenge de 9 a 13 h | Durada: 4 h
Escoltar lo poble és un taller per aprendre a escoltar les diferents característiques i tipologies de sons que identifiquen un lloc, una comunitat o un poble. Una formació per conèixer les diferents equips i tecnologies de gravació portàtils per documentar i gravar esdeveniments sonors, així com l'edició.
El so és part essencial de l’entorn, configura la identitat total de cada indret i forma part del patrimoni cultural, social i antropològic. Els sons d'un lloc, natural o urbà, els sons dels oficis, de les festes, de la tradició oral i els senyals acústics, defineixen la característica diferencial dels pobles i comarques. Aquests ambients sonors són efímers i irrepetibles en concret, però identitaris en conjunt. Els sons culturals tenen una variació al llarg del temps, molts han desaparegut, altres estan en estan en vies de desaparició, i alguns apareixen o es consoliden. És per aquest motiu que cal enregistrar, catalogar i preservar pel futur, aquest material que configura la memòria col·lectiva.
*Els tallers per mostrejar lo poble són quatre propostes, un per cada un dels sentits no visuals: oïda, gust, olfacte i tacte, l’objectiu dels quals és fer un inventari de mostres d’olors, sons, gustos i matèries d’alguns dels pobles de l’Escola nòmada.