Vés al contingut
Sessió formativa

La investigació artística: una opció interdisciplinària i indisciplinada

Álvaro Zaldívar. Ponència en castellà
Sessió formativa
La investigació artística: una opció interdisciplinària i indisciplinada
Álvaro Zaldívar. Ponència en castellà
  • 6 juliol 2024
  • Hora: 10:00 h - 11:30 h
On: Conservatori de música
  • Notes d'Estiu
Inscriu-t'hi!
Alvaro Zaldívar

Fins no fa gaires anys, l'art ocupava un espai propi i diferent respecte de la ciència (de vegades es retreia a un científic que proposava una cosa indemostrable dient-li que “feia poesia”).
Tot i això, en les darreres dècades s'ha imposat l'exigència del científic –com a garantia de transparència i rigor en el procés i per assegurar la fructífera comunicabilitat dels resultats- en la formació i desenvolupament professional de totes les arts. Es tracta d'un fenomen mundial, però la integració encara recent a la universitat d'algunes especialitats artístiques pràctiques, i encara més propera inserció a l'Espai Europeu de l'Educació Superior dels centres superiors d'ensenyaments artístics -no universitaris però amb titulacions equivalents- ha fet que a Espanya el debat sobre la investigació artística s'hagi convertit en una necessitat urgent.
Aquesta conferència exposa, de manera breu a partir de les propostes de diverses associacions i amb esment a diferents publicacions especialitzades i il·lustrada mitjançant abundants exemples normatius, els principals problemes metodològics i les actuals orientacions, nacionals i internacionals, de la investigació artística, que no en va assumeix els reptes de la seva recent aparició valent-se de l'obertura mental oferta per allò interdisciplinari, i sense de deixar de ser indisciplinada en el sentit de mantenir la identitat del que és experiencial i creatiu per sobre de les mimètiques imposicions pròpies dels vells models cientificistes..

Qui és Álvaro Zaldívar Gracia (Saragossa, 1959)

Nascut a Saragossa l’any 1959. Des de fa més de tres dècades és Catedràtic numerari de Música i Arts Escèniques, especialitat d'Història de la Música (anteriorment anomenada Estètica i Història de la Música, de la Cultura i de l'Art), amb destinació definitiva des del 2003 al Conservatori Superior de Música Manuel Massotti Littel de Múrcia. Amb anterioritat ha estat catedràtic de la mateixa especialitat al Conservatori Superior de Música de Saragossa (centre del qual va ser secretari, vicedirector i director).

Conseller de número de la Institució Ferran el Catòlic (DPZ, vinculada al C.S.I.C.) des de 1999, és també, Académico de Número de la Real de Bellas Artes de Santa Maria de la Arrixaca de Murcia (elegit el 2003, era corresponent des de l'any 2000). També és actualment Membre Corresponent de les Reials Acadèmies de Belles Arts de San Luis de Saragossa (1995), de San Fernando de Madrid (2002) i de la Real Academia d'Extremadura de las Letras y las Artes (2009). I des del 2011 és Membre d'Honor de la M. I. Acadèmia de la Música Valenciana. Des del 1997 és Soci d'Honor de l'Associació Espanyola de Centres Superiors d'Ensenyaments Artístics (ACESEA, de la qual va ser cofundador, primer Vicepresident i assessor de la Presidència).

Així mateix, el 2021 és nomenat conseller titular -pel grup de personalitats de reconegut prestigi- del Consell Superior d'Ensenyaments Artístics (màxim òrgan consultiu de l'Estat Espanyol en aquest àmbit), del qual ha estat designat, per Ordre Ministerial, el seu Vicepresident Tercer.

El Consell del Real Conservatorio Superior de Música de Madrid li va concedir el 2007, per unanimitat, la seva Medalla d'Or. Al juliol de 2019, el Rei Felip VI, a proposta del Ministre d'Afers Exteriors, i per iniciativa del Departament de Justícia, li concedeix la Encomienda de la Orden del Mérito Civil. Per Ordre Ministerial EPF/622/2020, de 3 de juliol de 2020 (BOE del 8 de juliol), la ministra d'Educació li ha concedit la categoria de Encomienda con placa de  la Orden Civil de Alfonso X el Savio, en la qual ja havia ingressat, per O.M. de 5 de desembre de 2007, amb la categoria d'Encomienda.

Als cursos 2021-22 i 2022-23 ha estat Conseller d'Educació, amb seu a París, per a les Representacions Permanents d'Espanya davant de l'OCDE, la UNESCO i el Consell d'Europa. Amb anterioritat, ha ocupat altres llocs de gestió pública educativa com ara: Inspector General de Conservatoris (1987-1989) i Sotsdirector General de Personal docent i investigador (2005-2007) del Ministeri d'Educació i Ciència; Subdirector General d'Ensenyaments Artístics Superiors de la DG d'Universitats de la Comunitat de Madrid (2012-2013); i Director del Gabinet Tècnic de la Sotssecretaria del Ministeri d'Educació i Formació Professional (2018-2020).

Present en nombroses activitats artístiques, és assessor musical en produccions teatrals i en activitats dansístiques, així com autor de diversos textos escènics i llibrets.

Als seus tres camps d'especialització (la teoria històrica de la música espanyola -concretada en la modalitat polifònica-, una crítica estètica a partir de la reflexió sobre la música contemporània, i l'organització acadèmica i investigacions pròpies -creatiu/performatives o des dels processos artístics- dels centres superiors d'ensenyaments artístics), és autor d'abundants publicacions divulgatives, tècniques i de recerca.

Més informació i publicacions

https://csmmurcia.com/profesores/zaldivar-gracia-alvaro/