Vés al contingut
Sessió formativa

¿Dialogamos sobre la relación entre la tradición y la creatividad en la educación musical?

Angèlica Sàtiro. Conferència
Sessió formativa
¿Dialogamos sobre la relación entre la tradición y la creatividad en la educación musical?
Angèlica Sàtiro. Conferència
  • 30 juny 2023
  • Hora: 12:00 h - 13:30 h
On: Auditori Diputació
  • Notes d'Estiu
Inscriu-t'hi!
Angèlica satiro

Quin lloc ocupa la música en les noves generacions? Quina és  la seva força? L'educació musical pot desenvolupar la creativitat? De quina manera?

En educació musical, és possible harmonitzar la tradició i la contemporaneïtat sota la vibració de la creativitat? Com? 

Aquestes i altres preguntes ens guiaran en aquesta xerrada què pretén explorar estils educatius capaços de tocar la fibra de les noves generacions

Qui és Angèlica Sátiro

Angélica Sátiro és consultora, escriptora, comunicadora, investigadora, educadora, filòsofa de la infància, a més de facilitadora de la creativitat i experta internacional en el tema, assessorant projectes amb ministeris, ajuntaments, universitats, fundacions, centres de formació de professorat, escoles, museus, empreses i altres entitats relacionades amb les temàtiques de les especialitats. Treballa en educació i en cultura des dels anys 80, realitzant activitats formatives a diversos països d'Europa, Amèrica Llatina i Àfrica. Els seus projectes, llibres i propostes estan implementats de forma sistematitzada a 11 països.

És escriptora de textos teòrics i de difusió sobre educació, creativitat, pensament creatiu, pensament crític, filosofia i art, a més de desenvolupar textos educatius i materials didàctics. També escriu un gènere especialitzat, la literatura filosòfica per a la infància, i és una de les autores amb més títols a l'escenari internacional. Les seves estan escrites en espanyol, català, gallec, italià, portuguès i anglès, acumulant més de 400 publicacions entre llibres, articles, etc.

És doctora en pedagogia per la Universitat de Barcelona amb la tesi sobre Pedagogia per a una ciutadania creativa, proposant i fonamentant iniciatives de creativitat social i participació ciutadana. Té mestratge en Creativitat Aplicada per la Universitat de Santiago de Compostel·la  amb una tesi que uneix l'ètica i la creativitat. Es va formar en filosofia per a Nens al costat del seu creador Matthew Lipman a l'institut IAPC de la Universitat Estatal de Montclair a New Jersey (USA). Al Brasil ha realitzat estudis de postgrau en Temes Filosòfics a la UFMG (Universitat Federal de Mines Gerais), postgrau en Pedagogia Empresarial i llicenciatura en Pedagogia a la UEMG (Universitat Estatal de Mines Gerais).

A més d'aquesta formació acadèmica compta amb diferents cursos lliures en diverses àrees artístiques, culturals i creatives, amb una formació específica en el camp teatral. A Guatemala i Mèxic, les seves obres i el seu treball de consultoria amb la pedagogia de la ciutadania creativa han tingut un impacte nacional perquè van ser treballades des dels ministeris d'educació i de cultura.

A Colòmbia, la ciutadania creativa és actualment una disciplina acadèmica a la Universitat UNIMINUTO, va ser tema de dos congressos internacionals, diversos cursos formatius, projectes de recerca i projectes d'acció social amb la infància marginada. Tenint com a eix la ciutadania creativa ha realitzat RUCREART – el projecte educatiu de la Fàbrica d'Arts Roca Umbert, durant l'any 2021-2022, generant un document-mestre a partir de la realització de pràctiques pilot amb la comunitat local (escoles, artistes, societat civil, equip intern, etc.).

És directora de la Casa Creativa (www.lacasacreativa.net) una consultoria de processos creatius i de desenvolupament del pensament creatiu.

És presidenta de l'associació Crearmundos BCN (www.crearmundos.net), que es dedica a la creativitat social i també directora del Projecte Noria (www.octaedro.com/noria), un projecte educatiu i editorial de filosofia lúdica i creativitat per a infants de 3 a 11 anys.