Col·loqui: L'ensenyament musical al segle XXI
- 30 juny 2023
- Hora: 18:00 h - 19:30 h
Col·loqui
Chamaleons és un documental sobre el poder de la música, sobre el valor del treball docent i a la vegada és un clam a la llibertat d’expressió artística que estimula a buscar la pròpia musicalitat.
Després del documental debatrem sobre el paper del docent a l'aula amb:
- Dra. Silke Kruse-Weber, directora del documental. Va ser professora de Pedagogia Instrumental i Vocal a la Universitat de Música i Arts Escèniques de Graz, Àustria fins al setembre de 2022.
- Begonya Folch, professora d’educació secundària, formadora de docents i professora superior de piano. Especialista en innovació educativa.
- Lito Iglesias, violoncel·lista, director del Conservatori Municipal de Música de Barcelona i president de l’Associació de Conservatoris de Catalunya.
- Montserrat Lladó, compositora i professora al Conservatori Municipal de Música de Barcelona i al Taller de Músics de Barcelona.
Silke Kruse-Weber
Va estudiar piano, musicologia i filosofia. Va treballar durant molt de temps com a artista i professora a Munic. A la Universitat Ludwig-Maximilians de Munic va ser professora de piano, teoria musical, percepció auditiva, música de cambra i pedagogia instrumental. De 2006 a 2010 va ser investigadora associada en Pedagogia Musical i Psicologia Musical a la Universitat Otto Friedrich de Bamberg.
Des del 2010 fins al 2022 va ser professora de pedagogia instrumental i vocal a la universitat de música i arts escèniques de Graz, Àustria.
Des del 2013 va ser presidenta de la Comissió curricular i des de 2015 va ser cap del departament d’educació musical. Aquest mateix any també va iniciar un projecte de música comunitària, Meet4Music, per a cor, teatre i percussió a la mateixa universitat. Els seus principals temes de recerca inclouen la pràctica reflexiva en el context de l'educació musical superior, la transferència de coneixement, la gestió d'errors, la història de la pedagogia instrumental i vocal i comunicació.
El 2023 torna a Munich on continua liderant projectes de transferència de coneixement per optimitzar l'intercanvi col·laboratiu mitjançant la pràctica reflexiva entre professors de música en organitzacions d'educació musical com conservatoris, escoles de música i universitats.
Montserrat Lladó
Formada a l’ESMúC i al Trinity LAban Conservatoire of Music and Dance, ha rebut encàrrecs de diverses agrupacions i institucions culturals que han permès que la seva música s’hagi tocat a Barcelona, Londres, Lugano, Sofia, Vienna, etc.
Durant la seva etapa formativa i professional estableix un vincle profund tant amb la música vocal com amb la música de cambra, fet distintiu en el seu procés creatiu. La seva música presenta com a nucli creatiu essencial la mal·leabilització tímbrica.
Actualment és professora al Conservatori Municipal de Música de Barcelona i al Taller de Músics Escola Superior d’Estudis Musicals.
Lito Iglesias
Violoncel·lista i director del Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Professor de violoncel al Conservatori Municipal de Música de Barcelona des de l'any 1989, on va ocupar també els càrrecs de coordinador pedagògic, responsable de l'àrea cultural i des de l'any 2019 el de director del centre.
La seva trajectòria docent es complementa amb la participació en projectes didàctics adreçats a centres d'educació infantil, primària i secundària, com a col·laborador de la Fundació Pau Casals i de la Fundació La Caixa.
Com a violoncel·lista destaca la seva especialització en música de cambra clàssica (primer premi del concurs nacional Montserrat Alvedra 1992 amb el trio Novalis) i també el seu compromís amb la creació contemporània, amb l'estrena de nombroses composicions d'autors catalans, col·laboracions amb la fundació Phonos, així com participació en diverses formacions de música moderna i flamenc.
Begonya Folch
Professora d’educació secundària, formadora de docents i professora superior de piano. Ha estat mestra d’educació Primària i professora a Facultat de Formació del Professorat de la Universitat de Barcelona. Recentment ha liderat xarxes de desenvolupament professional a Barcelona (Xarxes per al canvi), ha impulsat grups de treball sobre transformació educativa, ha format docents i líders educatius de Catalunya, Madrid i València, i líders de xarxa del Projecte de Millora i Transformació de la Conselleria d’Educació de les Illes Balears. Ha treballat al Departament d’Educació com a Cap de servei d’Èxit Educatiu i Noves Oportunitats.
Ha presentat la seva experiència en congressos internacionals (ICSEI 2019, 2020, 2021, 2022, CIEDO 2019, NOIIE Symposium a Vancouver 2019) i forma part de la Societat Catalana de Pedagogia amb el grup de treball Spiral of Inquiry i de la xarxa internacional NOIIE (Canadà).