Les famílies
La família constitueix, en un primer moment, l’entorn de desenvolupament més immediat de l’alumnat, però aviat l’escola es converteix en un important context de socialització. Família i escola són contextos diferents de desenvolupament en els que s’aprenen coses diferents, però que s’influeixen mútuament i el que passa a l’escola repercuteix a casa i viceversa. Per això nosaltres no contraposem família i escola, com a realitats independents i desconnectades, doncs ambdues afavoreixen el desenvolupament, i cadascuna d’elles pot servir com a facilitadora per a l’adaptació recíproca.
La col·laboració i la participació de les famílies dels alumnes és imprescindible per assolir els millors resultats educatius al nostre centre i contribuir a la integració escolar i social de l’alumnat.
El CEE Sant Rafael té com a objectiu mantenir i augmentar la fluïdesa en la comunicació amb les famílies: acollida de les famílies d’alumnat de nova incorporació, reunions d’inici de curs, reunions periòdiques, entrevistes professionals-família, comunicacions telefòniques, informes d’avaluació trimestrals, circulars informatives, etc.
Per tot això continuem buscant fórmules per aproximar les famílies a l' escola, estratègies per despertar el seu interès i desplegar els recursos que facilitin el contacte i la tasca d’ implicació i corresponsabilització en l' educació dels seus fills i filles.
Taula de continguts
L'acollida
L’acollida és el conjunt sistemàtic d’actituds i actuacions que el nostre centre educatiu posa en funcionament per acompanyar els nous membres de la comunitat educativa en la vida i la cultura quotidiana del centre i, alhora, fer-los partícips dels projectes que s’hi desenvolupen.
Per tal que les famílies participin del projecte educatiu del centre, cal que el puguin sentir com a propi i sentir-se vinculats i part activa des d’un primer moment. En aquest sentit, el centre preveu en el nostre Pla d’ acollida actuacions específiques per a l’ acollida de les famílies.
D’altra banda, el nostre centre també preveu la manera de respondre a les famílies en tots els moments en que s’acosten al centre, de forma que hi hagi una bona relació i entesa.
Els processos d’ acollida mereixen una atenció especial perquè, com a primer moment de socialització, poden esdevenir un element clau per a la creació de vincles, per establir un bon clima relacional i per afavorir la implicació en el centre de tots els seus membres.
Una bona acollida inicial és un bon moment per conèixer i compartir les expectatives, necessitats, responsabilitats... d’ambdues parts i iniciar els primers compromisos, que poden quedar recollits en la carta de compromís educatiu i ha d’ajudar a establir lligams afectius i de col·laboració entre les famílies l’escola, des del primer dia.
La relació entre les famílies i l’escola, al CEE Sant Rafael vol ser fluida i és essencial transmetre tranquil·litat i enfortir la convicció de els seus fills i les seves filles estaran degudament atesos .
La carta de compromís educatiu
La Carta de Compromís Educatiu (CCE) expressa els compromisos que les famílies de l’alumnat i el nostre centre s’avenen a adquirir en relació als principis que la inspiren i que han de ser els necessaris per garantir la cooperació mútua en un entorn de convivència, respecte i responsabilitat en el desenvolupament de les activitats educatives.
Els compromisos expressats a la CCE s’entenen en el marc del respecte als drets i les llibertats de les famílies recollits a les lleis i d’altra banda pressuposen el respecte de la família pel caràcter propi del centre.
Així queda clar que és important per nosaltres que les famílies siguin copartíceps del procés educatiu dels seus fill i les seves filles, juntament amb l’escola.
La CCE serà una eina que facilitarà la cooperació entre les accions educatives de les famílies i les del centre i també serà un referent davant de les dificultats que es presentin per a la convivència, el respecte i la responsabilitat en el desenvolupament de les activitats educatives.
La Carta de Compromís Educatiu és signada pel pare,mare o tutor o tutora legal de l’alumne i per la direcció, i de cada carta signada n’ha de quedar constància documental al centre i a la família.
L'Escola de Pares i Mares
L’ Escola de Pares i Mares és un projecte que es va iniciar el 2009 i consisteix en crear un espai de formació i un lloc de trobada pels pares i mares dels alumnes del centre. Es tracta de participar en una sèrie de xerrades -col·loqui al voltant de temes relatius a la criança i educació dels fills, realitzades per professionals del propi col·legi.
L’ Escola de Pares i Mares vol facilitar la formació de les famílies pel que fa als aspectes relacionats amb la seva activitat com a membres de la comunitat escolar així com també en qualitat de responsables de l’educació dels seus fills i filles.
Volem fomentar la relació, cooperació i coordinació entre els professionals i les famílies i crear un lloc de trobada i reflexió on tots puguem compartir experiències, coneixements, inquietuds i il·lusions.
Els temes a tractar poden ser proposats pels propis professionals del centre o pels pares i les mares a partir d’ una circular en la que es demanen les seves propostes.
Per facilitar la participació dels pares i les mares en l’Escola de Pares i Mares, es posa a disposició de les famílies un servei de guarderia al centre pels seus fills i filles.
families_i_escola_2023_1 (1).odp
L'Associació de Famílies i Alumnat (AFA) és la veus dels pares i les mares
L’Associació de Famílies del CEE Sant Rafael (AFA STR) és una associació sense afany de lucre que agrupa voluntàriament les famílies de l’alumnat ; està reconeguda legalment i té les seves normes de funcionament i els seus propis estatuts regulats per llei.
L’Afa és un dels vehicles de col·laboració, de participació, de relació de les famílies amb el centre escolar. Les seves funcions, entre d’altres són:
-Afavorir la relació de les famílies amb els professionals i l’equip directiu
-Ser la veu de les famílies davant les administracions públiques
-Treballar per millorar la participació i el compromís de les famílies
-Informar i orientar a les famílies sobre el funcionament del centre i en temes relacionats amb les activitats que s’hi realitzen.
-Organitzar activitats formatives i activitats socioculturals que afavoreixin l’educació dels seu fills i filles.
Estar associats no és obligatori però és molt recomanable, no implica necessàriament obligacions, tot i que qualsevol tipus de col·laboració és benvinguda. Per esdevenir soci de l’AFA STR, es paga una quota anual . Per l’associació significa poder comptar amb uns ingressos que revertiran en l’alumnat, com per exemple: material didàctic, equipaments, premis a alumnes , festes, celebracions i altres.
L ’Associació té un despatx per al seu ús a la planta baixa de l’edifici central del centre.
La junta de l’AFA STR està formada per cinc pares i/o mares: el/la president/a, el/la tresorer/a, tres vocals. Els càrrecs de l'AFA s'han escollit democràticament, segons un sistema de votacions o consens entre els voluntaris.
El seu correu de contacte és : santrafaelafa@gmail.com. Hi podeu escriure i fer les vostres consultes, suggeriments, queixes, agraïments, propostes, etc.
A l’entrada de l’edifici central tenim una bústia de suggeriments per tal que tots els membres de la comunitat educativa hi puguin introduir les seves propostes, queixes, agraïments. etc.