Exposició: Joguines, un pretext per a l'aprenentatge. Amb Jordi llort-Figuerola

Una de les tasques que fa el MAMT Pedagògic, el servei educatiu del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, és col·laborar amb els centres educatius en projectes interdisciplinaris que fomentin l’educació artística dins de les aules. Per donar visibilitat a aquests projectes, el MAMT Pedagògic prepara anualment un projecte expositiu que reflecteix aquesta línia de treball i que dona veu als centres educatius que hi participen, amb què es reconeix el treball i la creativitat de l’alumnat i l’equip docent.

Joguines, un pretext per a l’aprenentatge. Amb Jordi Llort-Figuerola recull el projecte realitzat durant el curs 2022-23 pels alumnes de 3r de primària del Col·legi Mare Nostrum de Tarragona amb la col·laboració del MAMT i sota la direcció de la professora Sílvia Espejo.

En aquest projecte l’alumnat ha rebut l’acompanyament de diferents professionals com Toni Pérez, en l’àmbit audiovisual; Sara Moreno, en l’àmbit dels storyboards; Noemí Rosell, en l’àmbit del disseny gràfic; l’actor Frederic Llobregat, i, en especial, l’artista Jordi Llort, que ha treballat braç a braç amb l’alumnat, en la seva formació i en la realització d’una obra conjunta que podeu observar en aquesta mostra.

L’exposició neix amb la idea inicial de la professora Sílvia Espejo per crear una situació d’aprenentatge sobre l’evolució de les nines al llarg de la història. Amb la implicació del MAMT, aquest projecte vira cap a la preocupació sobre el consumisme de joguines, l’ús que se’n fa, la seva producció i els residus plàstics que genera la nostra societat. És en aquest punt on es convida l’artista Jordi Llort-Figuerola a formar part activa d’aquest projecte per acostar l’alumnat al seu treball d’investigació artística i a l’activisme mediambiental.

Aquest projecte ha generat una gran complicitat entre el museu i l’escola, i ha permès que l’art entri dins de l’aula per treballar d’una manera transversal. Les joguines esdevenen un pretext per a l’aprenentatge, ja que provoquen un canvi en la mirada de l’alumnat i juguen un paper fonamental en la salvaguarda del medi ambient.

Jordi llort-Figuerola

Jordi Llort-Figuerola, Gallus (Tarragona, 1977), és un artista multidisciplinari format en disseny, arts i il·lustració. L’art l’ha acompanyat al llarg de la seva vida, des de la participació com a artista visual en diferents esdeveniments fins a la producció cultural, i s’ha involucrat profundament en el teixit associatiu de la ciutat de Tarragona per idear esdeveniments com la Petonada i la Baixada del Pajaritu o participar en l’organització de Ciclops. Mostra de Creadors Visuals i Tallers Oberts, entre d’altres.

És un artista fortament implicat en l’activisme social i mediambiental. Col·labora amb diverses plataformes per a la salvaguarda del medi ambient i fa d’aquesta lluita l’eix vertebrador de la seva obra, sempre experimentant amb múltiples suports i tècniques artístiques.
Fill de mestra, influït pels valors que la seva mare li va inculcar, fusiona el vessant activista amb la tasca pedagògica, de manera que fa tallers artístics dirigits als centres educatius per conscienciar sobre la problemàtica dels residus plàstics que arriben al litoral tarragoní.
A la mostra Joguines, un pretext per a l’aprenentatge. Amb Jordi Llort-Figuerola, hem convidat l’artista Llort-Figuerola a dialogar i cocrear amb l’alumnat de 3r de primària del Col·legi Mare Nostrum però també a mostrar-nos el seu minuciós procés de treball i creació.

En aquest espai no s’hi mostra únicament una sèrie d’objectes artístics, sinó que volem destacar la forta implicació personal d’un actant envers la lluita i la pedagogia mediambiental per a la cura de l’ecosistema. Ens convida, doncs, a tots nosaltres en aquesta lluita per salvaguardar la biodiversitat del planeta dels residus que genera l’ésser humà.

Galeria d'imatges

Documents