Viticultura i associacionisme a Catalunya. Els cellers cooperatius del Penedès (1900-1936)
Viticultura i associacionisme a Catalunya. Els cellers cooperatius del Penedès (1900-1936) - Paper
Aquest és el primer estudi sistemàtic del cooperativisme vitivinícola català del primer terç del segle XX de les comarques del Penedès.
La implantació d'un model associatiu d'orientació benestant però protagonitzat majoritàriament per petits i mitjans viticultors que perseguia l'acció mancomunada per accedir a la modernitat tecnològica, una comercialització més eficient dels vins i l'enquadrament dels pagesos en unes associacions que apostaven per la moderació social contribuí a donar-li a aquest moviment associatiu una fesomia ben característica.
Aquest tarannà juntament amb un bon grapat de febleses estructurals internes de caire social i econòmic l'influx provocat per un clima social cada cop més enrarit les crisis de malvenda del vi i la gran influència de les xarxes comercials tradicionals barraren el pas a una major implantació d'aquest cooperativisme durant l'etapa anterior a la guerra civil.
Índex:
- PRÒLEG
- INTRODUCCIÓ
- PRIMERA PART: L'associacionisme agrari a Catalunya i el Penedès durant el primer terç del s.XX (1900-1936)
- SEGONA PART: Els pioners del moviment cooperatiu vitivinícola penedesenc: el Sindicat Agrícola del Vendrell en el seu context històric
- TERCERA PART: El cooperativisme vitivinícola a l'Alt i el Baix Penedès (1900-1936): Llums i ombres de la via cooperativa com a projecte per a la modernització economico-empresarial i la solució de la problemàtica comercial
- REFLEXIONS FINALS: Els obstacles i els límits de l'expansió del cooperativisme vitivinícola a les comarques penedesenques durant el primer terç del s.XX
- BIBLIOGRAFIA
- APÈNDIX FOTOGRÀFIC