> Presentació
En els darrers anys les iniciatives socioeconòmiques que anomenem economia social i solidària (ESS) i el cooperativisme han crescut, s’han diversificat, han exhibit un gran dinamisme i han demostrat la seva capacitat per resoldre necessitats molt diverses de la ciutadania, enfortint la qualitat de vida, la justícia social, la participació́ democràtica i la sostenibilitat.
L’administració́ municipal i les seves polítiques de desenvolupament local han trobat en l’economia social i solidària i el cooperativisme una aliança en la defensa del bé comú, enfront de models de desenvolupament econòmic deslocalitzats, precaritzants i aliens als interessos de la majoria dels ciutadans.
Així, ajuntaments i consells comarcals estan començant a integrar l’economia social i solidària en els Plans d’Acció i en els seus compromisos de mandat, especialment en les àrees d’empresa, ocupació, desenvolupament local i promoció econòmica. Però la realitat és que l’economia social i solidaria està present en moltes altres àrees de la gestió́ local com la mobilitat, l’energia, la cultura, les cures, etc.
> Objectius
- Integrar el foment de l’economia social i solidària en el desplegament de polítiques públiques de desenvolupament local.
- Incloure les aliances publico-cooperatives-comunitàries com a eines de desplegament de polítiques públiques.
- Saber les formes d’emprenedoria col·lectiva pròpies de l’economia social i solidària, especialment de les cooperatives.
- Conèixer continguts, recursos i bones pràctiques per tal que les administracions locals del Camp de Tarragona desenvolupin les seves pròpies polítiques municipals de promoció, difusió i consolidació de l’economia social i solidària i del cooperativisme.
- Conèixer iniciatives locals del Camp de Tarragona, de l’àmbit català i de la resta de l’estat, que són models d’intercooperació entre l’administració local i l’economia social i solidaria del territori.
- Generar coneixement aplicat a través de l’elaboració de propostes d’actuacions en l’àmbit local.
> A qui va dirigit
Tècnics/es de desenvolupament econòmic local, promoció econòmica, emprenedoria i foment de l’autoocupació d’ajuntaments i consells comarcals de la demarcació de Tarragona.
> Programa
Durant les set sesssions es tractaran els següents temes:
- Introducció a l'economia social i solidària i el cooperativisme.
- Anàlisi de les principals línies de treball en l’àmbit municipal i identificació de bones pràctiques.
- Serveis municipals d’acompanyament a l’emprenedoria.
- Foment d’ecosistemes cooperatius locals i cooperatives d’impuls municipal.
- La compra pública socialment responsable.
- Exemples d’àmbits d’actuació: comunitats energètiques locals i gestió comunitària d’equipaments municipals.
Així mateix, es realitzarà una sortida de treball de tres dies
> Metodologia i modalitat
La metodologia que utilitzarem es basarà en la participació activa dels assistents amb continguts teòrics i tallers pràctics d’experimentació amb noves tècniques d’orientació.
L’assistència i participació en la formació permetrà obtenir un certificat d’assistència i aprofitament.
> Dies i ubicació
- 8, 15, 22 i 29 d’octubre, 5 i 12 de novembre de 9.30 a 14 hores, i 3 de desembre de 9.30 a 13 hores
- Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació de Tarragona a Reus (Ctra. de l’Institut Pere Mata, 56, Reus)
La sortida de treball es realitzarà els dies 19, 20 i 21 de novembre al País Basc i les persones inscrites rebreu tota la informació.
> Inscripcions
Les inscripcions a aquesta formació estan tancades en completar les places disponibles.
Si desitgeu rebre un correu per estar informats de noves formacions, esdeveniments i jornades només cal que ompliu aquest formulari demanant-ho.
Per a més informació podeu enviar un correu a ocupacioiemprenedoria@dipta.cat o bé trucar al 977.296.691.