Vés al contingut
Projectes

Jove Orquestra Simfònica de la Diputació de Tarragona

La Jove Orquestra reuneix als alumnes dels tres conservatoris de grau professional de la Diputació

La Jove Orquestra reuneix als alumnes dels tres conservatoris de Grau Professional de la Diputació a Tarragona, Reus i Tortosa en un projecte comú

La Jove Orquestra reuneix als alumnes dels tres conservatoris de grau professional de la Diputació a Tarragona, Reus i Tortosa en un projecte pedagògic comú que van néixer l’any 1999 amb la intenció de tenir una orquestra simfònica que fomenta el treball en equip, l’esforç, l’aprenentatge com agrupació i l’inici cap una professionalització musical. Gràcies a aquest treball i esforç conjunt, es pot oferir a l’alumnat la possibilitat de formar part d’una formació orquestral que, degut a les dimensions i característiques que aconsegueix, permet preparar un repertori de nivell elevat i adquirir l’experiència i hàbits necessaris per a futures intervencions més professionals.  

josdtAproximadament 60 alumnes conformen la Jove Orquestra que està integrada per agrupacions de corda, vent i percussió. El mes de juliol realitzen les colònies musicals i durant una setmana treballen el repertori escollit amb el director convidat,  que després interpretaran per al públic en 3 concerts a diferents municipis.

L’estada culmina amb la programació de diferents concerts a auditoris de la demarcació que projecten el resultat del treball realitzat
 

El procés del projecte es desenvolupa a partir d’unes proves de selecció que condueixen a l’alumne a plantejar-se seriositat i rigor en el seu estudi, anàleg al funcionament que trobaríem en les orquestres professionals. Un cop seleccionada la plantilla i durant la setmana d’estada  en espais externs als centres, es realitza un treball intensiu d’assaigs parcials i generals amb un director convidat. 

Objectius

  • Facilitar el treball conjunt, compartint coneixments musicals i experiències de convivència a nivell musical entre l’alumnat dels tres centres d’ensenyament musical de la Diputació de Tarragona
  • Formar part d’una gran agruapció musical que requeriex l’aportació de l’esforç i el treball personal amb un objectiu comú. 
  • Conèixer de primera mà el funcionament d’una orquestra simfònica que pot interpretar un repertori rellevant, que difícilment es pot assolir en el marc de formacions de dimensions més petites.
  • Adquirir l’experiència necessària per una possible continuïtat professional de l’alumnat que realitzi estudis superiors.
  • Participar en un treball intensiu durant els assajous i aprendre a treballar amb un alt nivell de participació.


L’alumnat que participa d’aquest projecte es beneficia, tant dels assajos parcials, com dels generals veient el funcionament intern d’una orquestra fins arribar al producte final que es materialitza en els concerts oberts als auditoris. Aquests concerts serveixen als alumnes com a part de l´aprenentatge musical i per veure materialitzat l’esforç realitzat durant l’stage. Al mateix temps, els concerts tenen com a objectiu la projecció externa del treball realitzat, donant visibilitat de la tasca pedagògica dels Conservatoris de la Diputació.

Edició 2024

Dates

Estada:  del 7 al 12 de juliol de 2024
Lloc de l’estada:    Casa de colònies “Ca Manxol” de Rasquera

Concerts: 13 i 14 de juliol

  • Dissabte 13 de juliol a les 19 h | Teatre Auditori de Salou
  • Diumenge 14 de juliol a les 19 h | Casa de la cultura de la Sénia

Proves (inscripció i passatges)

2a CONVOCATÒRIA

ADREÇADA A: Proves obertes a tot l’alumnat de les escoles i conservatoris de música.

ESPECIALITATS:  Violí, viola, violoncel, contrabaix, clarinet, fagot, piano i arpa

 

MODALITAT

Les proves es realitzaran a través de l'enviament d'un enregistrament de vídeo (sense talls ni editat).

Enviament de vídeo. 

  • Data límit d'enviament: dimarts 28 de maig (a través del formulari d'inscripció). Caldrà iniciar la sessió amb un compte de google

INSCRIPCIÓ

Passatges per al les proves 

Projecte musical

PROGRAMA

Gustav Holst:    Els planetes, Op. 32
-    Mart, el portador de la guerra
-    Saturn, el portador de la vellesa
-    Júpiter, el portador de l’alegria

 

Sergei ProkofievRomeu i Julieta (2a suite), Op. 64 (selecció)
-    Montecchi i Capuleti
-    Friar Laurence
-    Dansa
-    Romeu i Julieta abans de la separació
-    Romeu a la tomba de julieta

Plantilla

PLANTILLA D’ALUMNES  
1 piccolo (també Tlauta) 6 trompes 13 violins primers
2 Tlautes 4 trompetes 11 violins segons
1 Tlauta alto (també piccolo) 3 trombons 9 violes
3 oboès (3r també oboè baix) 1 bombardí 7 violoncels

1 corn anglès

3 clarinets

1 clarinet baix

1 saxo tenor

3 fagots

1 tuba

5 percussionistes

2 arpes

1 teclat

5 contrabaixos

Director convidat

dme

Diego Martín-Etxebarria

Principal Director Resident del Teatre de l’Òpera de Chemnitz des de l’any 2020, Diego Martin- Etxebarria ha estat Principal Director Resident i Sots-director Musical General dels Teatres de Krefeld i Mönchengladbach (Alemanya) entre els anys 2016 i 2020. Va atraure l’atenció internacional després de ser galardonat amb el Primer Premi, el Premi Hideo Saito y el Premi Asahi al Concurs de Direcció d’Orquesta de Tokio l’any 2015.

Entre els seus compromisos per a la temporada 2021/22 destaquen les òperes Aida de Verdi, Lohengrin de Wagner, Hänsel und Gretel de Humperdinck, El rapte en el serrallo de Mozart, La vidua alegre de Léhar, els ballets El trencanous i El llac dels cignes de Txaikovski i Romeo i Julieta de ProkoTiev al Teatre de Chemnitz, L'elisir d'amore de Donizetti al Teatre Principal de Palma de Mallorca així como diversos concerts al davant de la Robert Schumann Philharmonie i la tornada al Teatro Arriaga per a dirigir una versió esceniTicada per Calixto Bieito de l’Oratori de Nadal de Bach amb l’Orquestra Simfònica de Bilbao.

Director musical de l’Euskadiko Ikasleen Orkestra d’Euskadi el 2007 i 2008, i de la Akademisches Orchester Freiburg entre els anys 2010 i 2012, ha estat convidat a nivell internacional per l’Osaka Philharmonic, Yomiuri Nippon Symphony, Nagoya Philharmonic, Kansai Philharmonic, Osaka Symphony, Central Aichi Symphony, l’Orquesta Sinfónica Nacional de Colombia, la St. Petersburg State Capella Symphony Orchestra o la Philharmonisches Orchester Freiburg, entre d’altres. A l’Estat Espanyol ha dirigit les Orquestres de RTVE, Bilbao, Euskadi, Galicia, Granada, Barcelona, Oviedo Filarmonía, Màlaga, Tenerife i Orquesta Nacional de España.

En òpera, ha dirigit Die Verwandlung i Die Blinden de Paul-Heinz Dittrich a la Berliner Staatsoper, La Bohème de Puccini al Theater Augsburg, Don Pasquale al Centre Cultural de Terrassa, Rita al Volksbühne de Berlí, El gato con botas de Montsalvatge al Teatro Real, Die ZauberYlöte de Mozart al teatre de Chemnitz, la Kleines Haus de Dresden i el Theater Krefeld, Carmen de Bizet al Festival de Santa Florentina, Powder her face al Teatro Arriaga, Tres sombreros de copa al Teatro de la Zarzuela, Hänsel und Gretel de Humperdinck, The Consul de Menotti, Nabucco de Verdi, Gianni Schicchi de Puccini, Cavalleria rusticana de Mascagni, Die Faschingsfee de Kálmán, Orfeo als Inferns d’Offenbach i Rusalka de Dvorak als Teatres de Krefeld i Mönchengladbach.

Ha gravat l’òpera “Der Schuhu und die Yliegende Prinzessin” d’Udo Zimmermann al Teatre de Chemnitz per a Deutschlandfunk Kultur, el CD "Intimitats" amb música premiada de Marc Timón, la comèdia lírica "La Viola d'Or" d’Enric Morera (Premi Enderrock de la Crítica al Millor Disc de Clàssica 2016), el DVD "Sinfokids 2" amb l’Orquesta Sinfónica de Euskadi, així com el disc “El lament de la terra” amb música d’Albert Guinovart dirigint l’Orquesta Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya per al segell SONY.

Martin-Etxebarria va començar els seus estudio musicale als Conservatoris d’Amurrio i Vitòria i es va graduar en direcció d’orquestra a l’Escola Superior de Música de Catalunya (Barcelona). Becat per la Fundació Humboldt, “la Caixa”-DAAD i la AIE ha cursat estudis de postgrau en direcció d’òpera a les Hochschulen de Weimar i Dresden així como a l’Accademia Chigiana de Siena (Itàlia) amb Gianluigi Gelmetti. Altres mestres a la seva formació han estat Riccardo Frizza, Donato Renzetti, Dima Slobodeniouk, Christopher Seaman, Jesús López Cobos, Titus Engel o Lutz Köhler.