Vés al contingut

50 anys del Conservatori a Reus

Aquest curs 2024-2025, l'Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Reus celebra 50 anys d’història. 

Els nostres inicis es remunten al curs 1974-75, en aquell moment, l'Organisme Autònom del Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona, va acordar establir a Reus una delegació.  Va ser el primer pas d’un llarg camí que, amb el transcurs dels anys, ens ha permès créixer i evolucionar com a centre. Amb el reconeixement com a centre d'ensenyaments musicals, vam esdevenir una institució sota el nom d’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Reus, un pilar fonamental en la formació musical de la nostra ciutat.

Tota aquesta evolució ha estat possible gràcies a les persones que han format part del conservatori: alumnat, professorat, famílies i tota la comunitat que ha contribuït a fer d’aquest centre el que és avui. Per això, en aquest 50è aniversari, volem reconèixer i agrair profundament la seva aportació.

Història

L’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Reus és fruït de l’ampliació duta a terme el curs 1974-75 pel Conservatori de Tarragona a la ciutat de Reus. Des d’aleshores, el nostre centre va ésser una delegació del Conservatori de Tarragona on s’impartien matèries del Pla 66 dels graus elemental i professional. L'equip docent de Tarragona i Reus formava part d'un mateix claustre amb un únic equip directiu. Les especialitats que s'impartien els primers anys van ser piano, guitarra, violí i clarinet. 
 
Aquells primers anys el centre es va ubicar a la 3a planta del Centre de Lectura de la ciutat on vam començar amb 6 aules. S'impartien classes d'instrument, solfeig i cant coral. Les audicions d'alumnat es feien al Teatre Bartrina. 
foto visita a les aules del Centre de Lectura

Visita de l'equip directiu del Conservatori de Tarragona a les instal·lacions cedides pel Centre de Lectura de Reus per ubicar-hi la delegació del Conservatori
 
No va ser fins al 1976 que aquesta delegació de Reus va prendre autonomia pròpia i es va crear el Conservatori Elemental de Reus.
 
El 1985 la Diputació de Tarragona va adquirir el Palau Bofarull, situat al bell mig de la ciutat de Reus, amb l'objectiu d'ubicar-hi la seu de l'Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Reus.

El projecte de restauració, obra de l'arquitecte Xavier Olivé, va tenir en compte tres aspectes fonamentals. D'una banda, restituir la volumetria original, tret de l'edificació existent a l'antic jardí, que va ser reestructurada per dotar l'edifici d'un Auditori. D'altra banda, la restauració rigorosa i estricta del Saló Noble, l'escala i la façana. I finalment les golfes, que es modifiquen i amplien per ubicar-hi les aules del Conservatori.

El 1993 el Palau Bofarull va constituir-se com a seu de l'Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Reus.
 
aules del CMreus

A les golfes de l'antic Palau Bofarull s'hi van construir les aules de música del nou edifici de l'Escola i Conservatori de Música
 

Naixement i creixement

El 12 de juny de 1997 es creà l’Escola de Música de Reus segons conveni signat entre el Departament d’Ensenyament de la Generalitat i la Diputació de Tarragona, a l’empara del Decret 179/1993, de 27 de juliol del qual es regulen les Escoles de Música i Dansa. És a partir d’aquesta data que es comencen a impartir els estudis regulats per la LOGSE.

Amb la implantació de la LOGSE, la nostra escola estava considerada com "escola reglada"  i impartia només els dos primers cicles de nivell professional. El curs 2001-02 i coincidint amb què els nostres alumnes acabaven l’últim curs del 2n cicle, vam començar a impartir el 3r cicle, i a finals del curs 2002-03 vam aconseguir l'oficialitat del centre passant de ser escola de caire reglat a Conservatori de Grau professional, expedint les titulacions oficials corresponents. 

Al principi, les especialitats que es podien cursar eren molt poques ja que el nombre de professorat era molt limitat però els primers anys com a Conservatori, es va arribar a poder finalitzar els estudis de grau Mitjà en les especialitats de guitarra, piano, flauta, clarinet, violí, viola, trompeta i saxòfon. Paral·lelament es van activar assignatures com noves tecnologies, conjunt de guitarres, educació corporal,  orquestra, banda i es va redefinir l'assignatura de solfeig que passa a dir-se llenguatge musical.

Finalment, es va promulgar la Llei orgànica d’ensenyament (LOE) (2/2006, de 3 de maig), aplicada ja en el curs 2007-2008, que va modificar la denominació de Grau Mitjà per Grau Professional. Se suprimien els cicles i activava noves assignatures: acompanyament, cor, introducció a la direcció, etc. És en aquests anys quan es va fer l'aposta per la línia de música moderna amb la creació de l'assignatura optativa cant modern. Amb els anys es van anar incorporant noves especialitats fins a arribar al finals dels anys 90 a les 16 actuals.

L'any 2014 va tenir lloc l'ampliació del centre amb la inauguració de les aules de l'edifici del carrer St Jaume.

entrada a les instal·lacions del conservatori al carrer Sant Jaume

Ampliació de les aules de música al nou edifici del Carrer Sant Jaume

La titularitat del centre és de la Diputació de Tarragona, que va signar dos convenis amb el Departament d’'Educació de la Generalitat de Catalunya, un per a l’Escola i un per al Conservatori de Grau Professional.

El Conservatori i l'entorn

Al llarg dels anys, el conservatori ha anat creixent i evolucionant, gràcies a la dedicació del professorat, l’alumnat i la comunitat. Un dels primers projectes destacats va ser la creació de la revista del conservatori l'any 2001, un espai impulsat pel professorat on es parlaven temes com les activitats realitzades, projectes de centre, entrevistes i l'agenda musical. Amb el temps, la revista va evolucionar i va passar a dir-se "Donem la Nota", i es va mantenir activa durant 10 anys.
 
Un altre projecte important va ser la Setmana Cultural, que es va transformar en les actuals Jornades Musicals.  És una setmana especial dedicada a oferir activitats i concerts complementaris per a la formació de tot l'alumnat, enriquint la seva experiència musical més enllà de les aules.
 
L’any 2005, va néixer un dels projectes més emblemàtics del conservatori: el Concurs de Música de Cambra Higini Anglès. Aquest concurs, de ressò nacional, es va crear amb l’objectiu de fomentar l'excel·lència en l’ensenyament musical i establir vincles amb altres centres d’ensenyament musical, promovent la col·laboració i l’intercanvi.
concurs musica de cambra Higini Anglés

Foto dels participants de l'edició de 2018 al Concurs de Música de Cambra Higini Anglés
 
La celebració de Santa Cecília, patrona de la música, també és una tradició al centre, que amb els anys ha adoptat el nom de "Sons de Tardor". Amb aquest projecte sortim al carrer per portar la música a la comunitat amb actuacions de grups instrumentals i cambrístics, fent que la música ompli els espais públics.
 
L’any 2007 va néixer el projecte "Les escoles van al conservatori", amb la voluntat d'oferir un espai on els nens i nenes de les escoles de la ciutat i voltants puguin gaudir del descobriment dels instruments i la música en un entorn proper i accessible. L'objectiu és despertar la curiositat per la música, oferint una experiència lúdica que permeti conèixer els diferents instruments. 
 
L'objectiu ´´es fer del Conservatori punt de referència cultural i musical per als més joves, impulsant el gaudi artístic des de la infància i sembrant les llavors d'una futura educació musical.
 
Tot aquest desenvolupament ha estat possible gràcies a la visió i l'empenta dels diferents directors i directores que amb els seus equips han liderat el conservatori al llarg dels anys: Emília Briansó, Montserrat Pàmies, Ramir Figueras, Josepa Fernández, Víctor Santapau, i actualment, Rosanna Garcia. Cadascun d’ells ha deixat la seva empremta i ha contribuït a fer créixer el centre fins a convertir-lo en el referent que és avui.

Concert de celebració dels 20 anys del Conservatori al Palau Bofarull (2013)

Programació actes 50 aniversari

Al llarg d’aquest curs 2024-2025, totes les activitats s’emmarcaran dins aquesta celebració tan especial, i culminarem l’any amb un gran concert de celebració el proper 11 d’abril al Teatre Fortuny de la ciutat. Us convidem a compartir amb nosaltres aquest moment únic de la nostra història i a celebrar junts aquests 50 anys plens de música i dedicació.

08/10/24: Concert Inaugural

 
 
 
 

Clica la imatge per accedir a l'agenda
 
 
 
 
 

11/04/25: Gran concert 50 aniversari

El divendres 11 d'abril de 2025 tind`rà lloc al Teatre Fortuny de Reus el Gran concert del 50è aniversari de l'Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Reus.

En aquest concert participarà una àmplia mostra de les agrupacions i de l'alumnat de l'ECMReus en diverses actuacions. Serà un concert de gran format on escoltarem música d'autors variats i on es farà un recorregut per la història del centre. L'espectacle esta`rà presentat per l'exalumna del centre i artista Violeta Peña

L'antic alumnat i professorat del centre tam´bé tindrà un paper important, doncs poden participaran en el concert apuntant-se en aquest FORMULARI. Animeu-vos!