Cultura

Alpinisme, repte i fascinació centren una nova edició del Cicle de Muntanya de la Diputació

A partir del 22 de febrer l’Auditori Diputació acollirà xerrades de reconeguts alpinistes i visionat de documentals i curtmetratges que es complementaran amb sessions a Reus, la Bisbal del Penedès, Montblanc i Amposta
  • Publicat13/02/2024

Arrenca una nova edició del Cicle de Muntanya de la Diputació de Tarragona, cita de referència per als amants de l’alpinisme i l’escalada. A partir del 22 de febrer i fins al 21 de març, cada dijous a les 19 hores, l’Auditori Diputació acollirà sessions que combinaran la projecció de documentals i curtmetratges amb conferències a càrrec de reconeguts escaladors i alpinistes. Sota el títol "Alpinisme, repte i fascinació", el cicle enguany arriba a la 17a edició amb una programació que també inclourà projeccions a la Bisbal del Penedès, Reus, Amposta i Montblanc. L’entrada serà gratuïta amb invitació que caldrà recollir una hora abans al mateix Auditori.

El cicle s’inaugurarà el proper 22 febrer amb la conferència i la projecció d’Atracció instintiva, primera ascensió al Latok Thumb a càrrec de Miquel Mas i Marc Subirana. Aquests dos alpinistes catalans explicaran com la perseverança i l’esforç els ha permès pujar aquesta muntanya que no havia estat mai escalada, una ascensió que va ser guardonada per la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada (FEDME) com a millor activitat d’alpinisme i escalada 2023 en la categoria d’Alpinisme extraeuropeu.

El 29 de febrer el cicle proposa la projecció de Traditional Alpinism (Alpinisme tradicional) de Simon Messner. En aquest documental, Messner explica com es va introduir en l’alpinisme tradicional i explica l’expedició al Nanga Parbat on el seu pare Reinhold Messner fa més de 50 anys va perdre la vida. Aquesta peça audiovisual va guanyar el Premi a Millor Pel·lícula al Memorial Maria Luisa d’Oviedo i el Premi Especial del Jurat a la NZ Mountain Film & Book, de Nova Zelanda el 2022.

Ladakh, gel en el Petit Tibet, el 7 de març, ens proposa la fascinació i la seducció d’endinsar-nos en aquest espai situat al nord de l’Índia fent frontera amb Pakistan a l’oest i el Tíbet ocupat per la Xina al nord. El documental, dirigit per Rafa Vadillo, mostra l’expedició a la Vall de Nubra, amb la qual els expedicionaris van aconseguir obrir 5 cascades de gel, una activitat que ha estat reconeguda pel prestigiós mitjà de comunicació American Alpine Journal. Les imatges també mostren la vida al Ladakh amb el budisme tibetà, les altes muntanyes, les grans cascades glaçades i la vida amb la família que va allotjar els expedicionaris. La sessió comptarà amb la presència de l’autor del documental, Rafa Vadillo.

Per primera vegada en la història, un equip de rodatge ha tingut accés a seguir la feina de l’Ang Nima i el seu equip de xerpes al Nepal. Una feina que el 14 de març es podrà veure al documental The Icefall doctor, dirigit per Sean Burch, i que explica com aquest grup de treballadors ajuden els alpinistes occidentals perquè puguin escalar la glacera del Khumbu a l’Everest, la feina més arriscada del món amb una mortalitat del 1,2%. Aquest documental ha estat premiat com a Millor Pel·lícula de Muntanya, Esports i Aventura Gorniskega Filma Festival a Eslovènia 2023.

El dijous 14 de març també es projectarà Love by all, the story of Apa Sherpa. Premiat amb el Best Culture Mountain Film a l’Internacional Mountain Film Festival de Vancouver (Canadà) el 2018, aquest curtmetratge explica la història d’Apa Sherpa, la persona que més vegades ha escalat l’Everest (21). Nascut al Nepal, va començar a treballar com a xerpa des dels 12 anys per mantenir la seva família després de la mort del seu pare, una situació que es repeteix en aquest indret del món i que la Fundació Apa Sherpa pretén canviar amb l’objectiu que els nens puguin tenir més oportunitats.

La cloenda del cicle tindrà lloc el 21 de març amb la conferència “Escalar l’Everest, un circ o un repte” a càrrec de Sito Carcavilla. Durant la seva intervenció, reflexionarà sobre la massificació que pateixen actualment les muntanyes de l’Himàlaia, especialment a l’Everest. Carcavilla ha participat en 17 expedicions a l’Himàlaia; ha viscut més de dos anys de la seva vida en camps base; ha publicat una dotzena de llibres divulgatius, la majoria sobre la geologia de muntanyes, i és col·laborador habitual de l’editorial Desnivel.

El Cicle de Muntanya descentralitza part dels continguts per arribar a tot el territori

Com en les darreres edicions, el Cicle de Muntanya projectarà continguts en altres municipis de la demarcació. En aquest sentit, el documental Ladhak, gel en el Petit Tibet també es podrà veure a Reus (12 de març), a la Bisbal del Penedès (13 de març), a Montblanc (15 de març) i Amposta (19 de març). D’aquesta manera, i sota el lema “la Muntanya es mou” es descentralitza part del contingut per tal que el Cicle pugui arribar a molta més gent.

Una cita consolidada del món del muntanyisme

Al llarg de 17 edicions el Cicle de Muntanya ha apropat al territori l’experiència d'alpinistes de reconegut prestigi, com Ramón Larramendi, Jerónimo López, Kurt Diemberger, Araceli Segarra, Josep Manuel Anglada, Rosa Fernández, Juanito Oiarzabal, Mònica Verge, Nives Meroi i Romano Benet, Alberto Zerain, Jordi Pons, Sebastián Álvaro, Denis Urubko, Eduardo Martínez de Pisón, Alex Txicon, Chus Lago, Silvia Vidal, Juanjo San Sebastián, Ferran Latorre, Òscar Cadiach, Catherine Destivelle, Krzysztof Wielicki, Edurne Pasaban, Núria Picas, Sito Carcavilla, Miquel Mas, Marc Subirana o Rafa Vadillo. 

A més, cada any ofereix la possibilitat de visionar documentals de primer nivell, guardonats internacionalment i que no compten amb una distribució en els circuits comercials. Documentals que fan viure aventures i reptes extraordinaris, on la fita dels seus protagonistes és la pròpia superació.

El Cicle de Muntanya s'emmarca en la programació estable de l'Auditori Diputació (carrer de Pere Martell, 2, Tarragona), amb diferents cicles temàtics que refermen el protagonisme d'aquest espai com a referent cultural a la demarcació.

Trobareu tota la informació sobre el Cicle de Muntanya 2024 a:

Cicle de muntanya

L'Auditori de la Diputació toca el cel amb el Cicle de Muntanya, un certamen de referència que inclou cinema, documentals i conferències d'experts muntanyencs de reconegut prestigi.
  • Cultura
  • Auditori Diputació

 

www.dipta.cat/ciclemuntanya.

Foto: col·lecció Sito Carcavilla, Mickel Sherpa, a 8.750 m al cim sud de l'Everest.
Foto: col·lecció Sito Carcavilla, Mickel Sherpa, a 8.750 m al cim sud de l'Everest.
Vinil cicle de Muntanya 2024
Vinil cicle de Muntanya 2024