• EL PROGRAMA ENGINY

    És un programa pioner a la demarcació per orientar l’emprenedoria cap a l'especialització en sectors estratègics
  • OBJECTIUS

    L'objectiu és estimular la creació d’empreses en l'àmbit dels parcs temàtics, sector clau al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre
  • PROGRAMA FORMATIU

    El pla de formació, amb un total de 150 hores, es divideix en dos grans blocs i segueix la metodologia Lean Startup
  • ESTRUCTURA DE SUPORT

    La col·laboració de Port Aventura World en aquest programa suposa una palanca diferencial de primer ordre
  • PROFESSIONALS

    El programa Enginy ha comptat amb més d'una vintena de professionals que han format i/o tutoritzat els i les participants
  • PROJECTES RESULTANTS

    Els 16 participants del programa van dividir-se en 5 grups de treball i van sorgir 4 projectes finals
  • ENTITATS PROMOTORES

    La Diputació de Tarragona, Autoocupació i el Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya han treballat conjuntament

Enginy: especialització en parcs temàtics” és un programa pioner a la demarcació de Tarragona que, aprofitant la presència del parc temàtic Port Aventura al nostre territori, pretén orientar l’emprenedoria cap a un vessant més especialitzada.

Un total de 16 persones han rebut 150 hores de formació en emprenedoria i TIC aplicades als parcs temàtics. De la mà d’experts, s’han treballat les diferents oportunitats que Port Aventura World ha detectat prèviament i els han donat diferents eines i recursos tecnològics que els han permès desenvolupar els seus projectes emprenedors enfocats a aquestes necessitats del sector.

Un cop finalitzat el període de formació, els participants s’han organitzat en grups de treball i han treballat un projecte emprenedor. Així mateix, també han rebut tutories de professionals amb una àmplia experiència en gestió empresarial, turisme del lleure i parcs temàtics. En aquesta fase, el paper del parc temàtic ha estat fonamental, ja que ha acollit a les seves instal·lacions les diferents idees de negoci per tal de validar-les i testejar-les al mateix parc.

Els participants, que van iniciar la formació a principis de juliol, han estat persones  interessades a emprendre un projecte empresarial en el sector dels parcs temàtics i del turisme en general. El programa no estableix uns requisits específics, però es van valorar aspectes com la formació -bàsicament en Turisme, Administració i Direcció d'Empreses i/o Enginyeria- i la seva experiència emprenedora.

El programa té per objectiu estimular la creació d’empreses en aquest sector estratègic.

El pla de formació, amb un total de 150 hores, es divideix en dos grans blocs i segueix la metodologia Lean Startup

1r BLOC: Definició d’un model de negoci tecnològic (105 hores)

Objectiu: donar eines formatives als participants perquè construeixin un model de negoci que siguin tangència de dos eixos fonamentals, sobre els quals es sustenta en el projecte. El primer eix és la base tecnològica sobre la qual descansa la idea. Per aquest motiu, s'intenta donar un coneixement específic sobre les novetats TIC i altres en relació a la gestió d'informació (exemple: CRM implementats en un Parc d'atraccions). El segon eix és l'oportunitat de negoci que el territori de Tarragona i els parcs d'oci aporten als futurs emprenedors. Per aquest motiu, són importants les sessions sobre necessitats existents, tendències i reptes futurs.

2n BLOC: Gestió empresarial i competències emprenedores (45 hores)

Objectiu: donar eines formatives als participants per tal que puguin avaluar i gestionar empresarial la seva idea de negoci. En aquesta línia, també es pretén treballar les seves competències personals, enteses com a fonamentals per tal que puguin liderar els seus respectius projectes. Finalment es pretén que tots tingui capacitats per poder fer un anàlisi econòmic i financer del projecte així com defensar-lo des d'un punt de vista comercial.

 

La col·laboració de Port Aventura World en aquest programa suposa una palanca diferencial de primer ordre. D'una banda, el parc temàtic participar en la formació especialitzada, aportant persones expertes que ajuden als participants a definir i concretar les necessitats del parc.

D'altra banda, el ressort turístic aporta diversos tutors que fan acompanyament als projectes emprenedors resultants de la fase de formació. D'aquesta manera, el fet de que el propi tutor formi part de l'empresa destinatària dels serveis, esdevé una palanca i una oportunitat essencial pels projectes.

A més a més, Port Aventura World ha acollit a les seves instal·lacions els projectes resultants del programa, per tal que aquests puguin testejar i provar les seves propostes. I potencialment, el parc temàtic pot esdevenir un primer client. Això esdevé clau i un fet diferenciador respecte d'altres programes o iniciatives que puguin sorgir al territori.

 

 

JORDI CALABUIG

> Formador en Gamificació i tutor.

> Geògraf especialitzat en disseny i desplegament d’estratègies en turisme. Ha dirigit nombrosos projectes de planificació estratègica per destinacions, creació i dinamització de productes turístics i anàlisi de viabilitat de projectes.

> És responsable del Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci des de la seva creació ara fa 5 anys.

> Formador en turisme des de fa 30 anys,  en matèries de planificació i gestió de destinacions.

> Consultor en turisme.

 

SARA MESTRE

> Ha participat com a formadora a la sessió El perfil del visitant a la Costa Daurada i a Port Aventura i El màrqueting del turisme i el paper de les xarxes socials.

> Graduada en turisme, amb postgraus de turisme cultural i d’anàlisi territorial.

> Consultora sènior del Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Parc Científic.

> Redactora de la publicació electrònica Tendències, sobre innovació en turisme.

> Ha participat amb nombrosos projectes de desplegament estratègic i viabilitat de projectes en turisme.

turisme.

 

JOAN BORRÀS NOGUÉS

> Ha participat com a formador en les sessions de Gamificació, Aplicacions mòbils en turisme i lleure i  Gestió de fluxos amb suport tecnològic en diferents escenaris

> És doctor en Enginyeria Informàtica i Màster en Intel·ligència Artificial per la Universitat Rovira i Virgili. Compta amb 10 anys d'experiència en el desenvolupament de tecnologies aplicades al turisme en àmbits com els sistemes de recomanació, aprenentatge automàtic i analítica de dades.

> Actualment és responsable de l'àrea de Tecnologia del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya. Les seves investigacions, centrades en el camp dels sistemes intel·ligents per al sector turístic, han estat publicades en revistes i congressos internacionals.

 

EVA MARTÍNEZ

> Ha participat com a formadora a la sessió de “El màrqueting del turisme i el paper de les xarxes socials” i també com a  tutora dels projectes resultants.

> Experiència com a formadora. Graduada en ADE. 17 anys d’experiència en la gestió de productes turístics, dels quals 6 com a responsable de producció i operativa d’espectacles a Port Aventura; gestió de l’oficina tècnica del producte turístic de la Ruta del Paisatge dels Genis els darrers 7 anys, com a responsable de productes turístics del PCTTO.

 

VICENÇ ORTEGA

> Ha participat com a formador a la sessió “El producte del parc temàtic”.

> Experiència com a formador. Enginyer Tècnic Industrial, Màster en Prevenció de Riscos Laborals i Màster de Professor de Secundària. 16 anys d'experiència a Port Aventura com a Cap d'Atraccions i Admissions, desenvolupant tasques d'explotació de les instal·lacions, gestió econòmica, gestió de grans equips de treball i seguretat; 10 anys d'experiència en docència en la Facultat de Turisme i Geografia de la URV, com a Professor Associat del Departament de Gestió d'Empreses. Matèries com Gestió d'Instal·lacions d'Oci, Gestió Operativa de Parcs Temàtics i d'Oci, Operacions i Processos de Producció, Innovació en el Sector Turístic, Gestió d'Esdeveniments Turístics; professor de Cicles Formatius de Grau Superior en l'àmbit de l'automatització i la gestió Comercial i Màrqueting.

 

DAVID MARTÍNEZ

> Ha participat com a formador a les sessions del Mètode Lean Startup: el Model Canvas i el Test de mercat. També a les d’ Anàlisi de viabilitat econòmica i financera i com a tutor

> Més de 6 anys d'experiència. Llicenciat i Màster en Administració i Direcció d'empreses (ESADE). Consultor especialitzat en creació d'empreses. Formador d'emprenedoria i expert en Lean Startup, màrqueting i finances. Coordinador del programa Enginy: turisme i oci durant el 2016-2017. Responsable del servei d'Autoocupació de la XNEJ de la Generalitat de Catalunya.

 

ROGER FARSSAC

> Ha participat com a formador de presentació de plataformes i noves tecnologies

> Formador homologat en transmissió de coneixement tecnològic per Eurecat (Centre Tecnològic de Catalunya). Forma part de l’equip de docents per a la formació tecnològica en el sector turístic en la presència a Internet amb Wordpress i posicionament web. Més de 10 anys d’experiència com a docent.

 

NÉSTOR GUERRA

> Ha participat com a formador en eines de prototipatge i Mínim Producte Viable

> Actualment és CEO i cofundador de IEC, startup dedicada al desenvolupament de solucions per smart cities. És un dels experts més reconeguts en l’àmbit d’emprenedoria Lean Startup. Impartint formació, consultoria i mentoring sobre innovació i intraemprenedoria utilitzant enfocaments Lean Startup a companyies multinacionals com Repsol o Telefonica.

> És expert en tècniques de prototipatge ràpid, disseny de MPV i anàlisi de mètriques d’experiments per obtenir coneixement validat al mercat.

 

ARANTZA URIARTE

> Ha participat com a formadora en les sessions de Generació i seguiment de grups de projecte, competències de treball en equip i Metodologia i processos de Design Thinking.

> Experiència com a formadora. Llicenciada en filologies hispàniques i anglogermànica. Màster en RRHH i 7 anys d’experiència com  a formadora en competències personals.

 

ROBERT NOCETE

> Ha participat com a formador de Sostenibilitat i domòtica en instal·lacions turísitiques i de lleure.

> Enginyer industrial per la UPC. Delegat de Catalunya i Aragó de l’empresa Zennio, fabricant d’automatització i domòtica a nivell mundial (Solucions tecnològiques i domòtica per vivendes, hotels i edificis).

 

NATÀLIA GUINJOAN

> Ha participat com a formadora i tutora de suport en les sessions de Gestió empresarial.

> Experiència coma formadora. Llicenciada en ADE. 10 anys d'experiència en informació, orientació i assessorament a persones emprenedores. Formadora especialitzada en pla d'empresa i planificació econòmica i financera.

 

ALBERT COLOMER

> Ha participat com a formador a la sessió d’Elevator Pitch

> Més de 32 anys d’experiència en informació, orientació i assessorament a persones emprenedores consolidació empresarial, Business Angels i transmissió d’empreses.

 

SALVADOR ANTON

> Ha participat com a formador a la sessió de Mercat Mundial

> Director científic del PCT de Turisme i Oci de Catalunya.

> Catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional a la Universitat Rovira i Virgili.

 

DIEGO TORRES

> Ha participat com a formador a la sessió de Blockchain i com a tutor tecnològic.

> Personal de Península. La seva passió emprenedora el va impulsar a iniciar el seu propi projecte. Ple de passió i motivació, ha estat liderant Quizlyse des de principis de 2013. Ha hagut de pivotar des d'un model de negoci de jocs fins a utilitzar SaaS, mentre treballava a través de les metodologies d'arrencada àgil i àgil de MVP.

> Formador en Blockchain , com a àrea clau d'aquesta quarta revolució.

 

MARTA FARRERO

> Ha participat a la sessió inaugural

> És una entusiasta del món del turisme formada acadèmicament com diplomada en turisme i llicenciada en humanitats. Va començar la seva carrera professional des de la recepció d'un càmping de costa durant tres temporades turístiques. D'allí va passar a l'administració i, més concretament, a la promoció turística, primer d'un municipi petit de platja, Torredembarra, i després de la Costa Daurada. Va estar dos anys com gerent del Patronat Municipal de Turisme de Salou per després anar a Tortosa, a obrir des de zero el Patronat de Turisme de les Terres de l'Ebre. Vuit anys més tard va tornar a Tarragona i ara és la responsable del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

 

FRANCISCO PÉREZ

> Ha participat com a formador en les sessions de Port Aventura, Presentació d’Oportunitats i visites in situ. També ha tutoritzat als projectes resultants de la formació.

> Director d’Operacions d’Hotels a PortAventura World. Professional amb grans coneixements de la indústria hotelera, en hotels i ressorts. Destaca per donar respostes àgils  implementant millores tant operatives, financeres com de renovació d'imatge del producte que garanteixen una rendibilitat a mig / llarg termini.

 

XAVIER RODRÍGUEZ

> Ha participat com a formador en les sessions de Port Aventura, Presentació d’Oportunitats i visites in situ. També ha tutoritzat als projectes resultants de la formació.

> Responsable d’Atraccions i Operacions de PortAventura World

 

JORDI VIDAL

> Cap de Manteniment de Rides de PortAventura World. És representant de Port Aventura a a la IAPPA (The International Association of Amusement Parks and Attractions ).

 

ROGER CALVO

> Ha participat com a formador a la sessió de Mercat Mundial

> Tècnic de manteniment de Rides de PortAventura World i associat a IAPPA. Té un  ampli coneixement del funcionament d’altres parcs i és representant de Port Aventura a a la IAPPA (The International Association of Amusement Parks and Attractions ).

 

ORIOL BES

> Ha participat com a formador a l’acte de cloenda, oferint una conferència “Innovant amb Startups”

> Enginyer en Telecomunicacions, MBA per ESADE i PDD per IESE.

> El 2012 va crear la seva pròpia startup. en el camp de la mobilitat elèctrica, permetent als fabricants fer que els seus vehicles fossin més intel·ligents gràcies a la connectivitat amb telèfons mòbils. També el 2012 va portar Founder Institute a Barcelona, una companyia de Silicon Valley que ajuda a emprenedora a passar d'Idea a la creació de l'empresa. Founder Institute és a 150 ciutats del món y ha creat més de 3000 empreses.

> Col·labora amb Peninsula com a Innovation Manager

> És un consultor especialitzat en innovació basada en startups i noves tecnologies, estratègia, vendes i social selling.

 

AINA MARTÍ

> Ha participat com a tutora.

> Digital & CRM Manager de PortAventura World. Responsable del desenvolupament de l'estratègia digital amb objectiu conversió i / o branding, en els diferents canals digitals del Parc.

 

 

DOMOLYTICS

Consultora especialitzada en gestió de dades que ofereix un servei integral d’implementació de domòtica en hotels. A través d’un sistema de generació d’informes permet interpretar i analitzar l’impacte dels equips domòtics instal·lats.

SEBASTIAN

Assistent virtual que permet fer el check-in/out als hotels sense passar per recepció tot oferint un acompanyament guiat per arribar i accedir a l’habitació. Addicionalment l’usuari pot rebre al seu telèfon mòbil informació personalitzada dels serveis que ofereix l’hotel.

FOOD ON TIME

App que agilitza la operativa dels restaurants i permet al client reduir el temps d’espera ja que amb antelació pot fer una reserva, escollir els plats que voldrà i pagar des del seu telèfon mòbil.

SIRTEA

Plataforma tecnològica que en esdeveniments multitudinaris i, tant en espais oberts com tancats, permet quantificar i interactuar a temps real amb les persones geolocalitzades.

La Diputació de Tarragona una àmplia trajectòria com a entitat membre de la Xarxa Emprèn de la Generalitat de Catalunya, inicialment com entitat acreditada de la Xarxa Inicia i ja des del 2013 com a entitat membre del Programa Catalunya Emprèn. Cal tenir en compte també la seva experiència per consolidar projectes d'emprenedoria amb les 7 edicions dels Premis Emprèn en Femení i 5 edicions dels Premis Emprèn dipta.cat. En concret, una de les categories dels Premis es basa en Turisme, cultura i experiències.

Des del l'Àrea de Recursos Humans, Ocupació i Emprenedoria, i concretament des del Servei d’Emprenedoria s'assessoren les persones emprenedores des que tenen una idea de negoci fins la posada en marxa de l'activitat empresarial alhora que es milloren les seves habilitats amb propostes formatives específiques encaminades a millorar la competitivitat i la consolidació d'empreses.

D'altra banda, la Unitat d'Emprenedoria ha participat l'any 2017 en un programa d’innovació oberta, Innoturisme, conjuntament amb la Universitat Oberta de Catalunya amb la seva plataforma Hubbik. Aquest programa ha permès el desenvolupament col·laboratiu de solucions que han donat resposta a un repte turístic i ha permès desenvolupar projectes amb idees de millora.

A més a més, la Diputació de Tarragona, la URV i les administracions locals impulsen un Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT – CATSUD). El  projecte "TurisTIC en familia" vol obrir un nou espai per tal d'augmentar la competitivitat del sector mitjançant la incorporació de les TIC i el foment de la innovació. Es vol consolidar i incrementar l'activitat amb la consegüent generació de nova ocupació directa i indirecta. En definitiva, convertir la demarcació de Tarragona en referència innovadora global del turisme familiar.

El Patronat de Turisme de la Diputació (col·laborador clau en aquest programa) basa el gruix de les seves competències en la promoció i el suport a la comercialització turístiques. El Patronat també recull indirectament nous àmbits d'actuació reclamats per agents públics i privats del sector turístic de la demarcació. A més a més, aspectes com la formació, les noves tecnologies, la informació, els serveis d'assistència tècnica, etc. s'incorporen al ventall d'activitats a desenvolupar. El Patronat serà clau en l'aportació de personal formador i experts en la matèria del programa en l'àmbit internacional.

Finalment, la Unitat d'Emprenedoria ha impulsat aquest 2017 les acceleradores "CampTGN-up" i "Ebre-up", dos projectes d'acompanyament a projectes innovadors amb un alt impacte tecnològic.

La Fundació Privada per a la Promoció de l’Autoocupació de Catalunya, recentment rebatejada com AUTOOCUPACIÓ - antiga CP'AC-, és una institució sense afany de lucre nascuda l’any 1986 per fomentar l’emprenedoria, en l’àmbit de Catalunya, com a resposta a unes taxes d’atur juvenil alarmants. Després de 30 anys, i d’haver impulsat la creació de més de 3.700 empreses, l’impacte social de les activitats realitzades ha traspassat fronteres. Actualment col•labora amb entitats d’àmbit nacional i de fora d’Espanya per a desenvolupar nous programes d’emprenedoria i promoció econòmica. A nivell internacional, és el membre català de Youth Business International, la referència global en emprenedoria jove, a més de formar part de manera activa de la European Microfinance Network.

 

A Catalunya, AUTOOCUPACIÓ constitueix una entitat de referència en l’àmbit de l’emprenedoria: gestiona la prestació del servei d’assessorament de les Oficines Joves de la Generalitat, la cartera de microcrèdits de la Fundació Catalunya Caixa i lidera el Centre de Reempresa de Catalunya -en col•laboració amb Cecot-. També ressaltar la impartició de formació: programes a mida per a joves “Idees amb futur” de Barcelona Activa, el certificat de professionalitat “Creació i gestió de microempreses” pel Servei d’Ocupació de Catalunya, el curs de FOAP "Gestió Bàsica de Societats Laborals", i finalment, cursos transversals per a treballadors, del Consorci de la Formació Contínua, com "Fonts de Finançament" i "Gestió Empresarial per Treballadors Autònoms".

AUTOOCUPACIÓ posa a disposició del Programa Primer de preacceleració el seu equip de consultors especialitzats en creació d’empreses. Compta amb seus a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, a fi d’executar les línies d’actuació principals: informació sobre els diferents recursos per emprendre a l’abast de l’usuari i orientació respecte l’itinerari d’autoocupació apropiat; assessorament i consultoria per a l’elaboració del pla d’empresa i l’anàlisi de viabilitat del projecte; formació per al desenvolupament i promoció de competències i habilitats emprenedores; i mentoring per a la consolidació i creixement de les empreses creades.

 

El Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci (PCTTO) ha participat en aquest mateix programa amb Autoocupació durant els dos anys anteriors, en la formació tècnica de turisme i en l'acompanyament per la concreció de projectes. També va participar l'any 2016 en un projecte del mateix programa com a entitat beneficiaria juntament amb l'Eina del Vendrell per un projecte d'emprenedoria en innovació tecnològica en turisme. Pel que fa a la formació tenim experiència en formació a mida per empreses (Port Aventura per exemple durant 5 anys en formació interna) i per associacions de turisme (Federació d'hostaleria). També s'han tutoritzat projectes de fi de grau i de postgrau sota demanda de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV.

logos enginy