El Museu Picasso acull la presentació a Barcelona del llibre 'Apel·les Fenosa. Entre París i el Vendrell', editat per la Diputació de Tarragona

El volum sobre el reconegut escultor és obra de l'historiador i director de la Fundació Apel·les Fenosa, Josep Miquel Garcia, i del fotògraf Jean-Marie del Moral

13/12/2017
Cultura
Barcelona
Comunicació
Guingon, Garcia, del Moral i Olivella, durant la presentació del llibre
Guingon, Garcia, del Moral i Olivella, durant la presentació del llibre

El Museu Picasso ha acollit, aquest dimarts al vespre, la presentació a Barcelona del llibre 'Apel·les Fenosa. Entre París i el Vendrell', dels autors Josep Miquel Garcia i Jean-Marie del Moral i editat per la Diputació de Tarragona dins la col·lecció Tamarit (Viena Edicions). L'acte ha comptat amb la participació del diputat de Cultura de la Diputació, Joan Olivella, qui ha destacat el calat artístic de Fenosa, el seu prestigi internacional i l'estreta relació que l'escultor i dibuixant va mantenir amb el mestre Picasso als seus inicis artístics.

L'acte també ha comptat amb la participació de Josep Miquel Garcia, autor del llibre, historiador de l'art i director de la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell; de Jean-Marie Moral, fotògraf i autor de les imatges del volum; d'Emmanuel Guingon, director del Museu Picasso, i de Rosa M. Ricomà, directora del Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT). Tots ells han lloat la trajectòria artística d'Apel·les Fenosa i la seva contribució al món de l'art a Catalunya i arreu d'Europa.

El llibre, que ja es va presentar el passat octubre al MAMT, arriba a les portes del trentè aniversari del traspàs de l’escultor, la primavera de 1988, a París, un cop ja havia rebut la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (el 1982), la Legion d’Honneur del govern de França (el 1983) i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona (el 1987).

Un autor reconegut

Apel·les Fenosa (Barcelona 1899 - París 1988) va deixar una obra important, amb centenars de peces realitzades entre França i Catalunya. Amb el suport de Picasso, que va promoure la seva primera exposició a París l´any 1924, va inspirar els poetes més destacats del seu temps: Carles Riba, Josep Carner, Salvador Espriu, Max Jacob, Jean Cocteau, Paul Eluard, Henri Michaux, Francis Ponge, o Jules Supervielle, entre altres.

La trajectòria creativa de Fenosa es desenvolupa, bàsicament, en les arts escultòriques i en part, també, en el dibuix. Els seus treballs s'escampen arreu d'Europa, però a Catalunya, sobretot, hi té un enclavament sòlid i transcendent pel que fa a la creació, des del moment de la inspiració fins a l'execució de la idea, com és el Vendrell. A la capital del Baix Penedès l'any 1958 Fenosa hi va comprar una casa del segle XVI, el Portal del Pardo, on va treballar  durant temps i on, finalment, l'any 2002 es va instal·lar la Fundació Apel·les Fenosa, que promou, divulga i dona a conèixer la seva obra.

 

Etiqueta: 
Cultura
Galeria d'imatges