Any Cardenal Vidal i Barraquer

El 2018 se celebra l'Any Cardenal Vidal i Barraquer i des de la Diputació de Tarragona impulsem el coneixement de la seva figura en el 150è aniversari del seu naixement.

Any Cardenal Vidal i Barraquer
Any Cardenal Vidal i Barraquer

 

Documental 'Hereus d’un cardenal proscrit'

La Diputació de Tarragona estrena el documental, que parteix del cardenal Vidal i Barraquer, proscrit pel general Franco, per endinsar-se en el paper dels cristians –preveres i laics- que van contribuir a recuperar la cultura catalana durant la dictadura.

Dirigit per la periodista Llúcia Oliva i realitzat per Germen Coll, amb el finançament de la Diputació i la col·laboració de l'Arxiu Històric Diocesà, 'Hereus d'un cardenal proscrit', recull el testimoni de persones que després de la Guerra Civil van obrir camins de llibertat a pobles i ciutats, i que animats pel Concili Vaticà II van nodrir la lluita pels drets humans i sindicals als barris de Tarragona i Reus. També s'hi recull la campanya 'Volem bisbes catalans' a Tarragona, i l'arribada de l'arquebisbe Josep Pont i Gol, que va catalanitzar la diòcesi, va abandonar el nacionalcatolicisme i va recuperar la memòria de Vidal i Barraquer. "Pont i Gol ens va fer descobrir el missatge de Vidal i Barraquer", assegura el capellà i teòleg Mn. Josep Gil durant el documental. Gil és un dels impulsors d'aquesta producció audiovisual, juntament amb el jesuïta Francesc Xammar i Mn. Miquel Barbarà, secretari general i canceller de l'arquebisbe Pont i Gol. 'Hereus d'un cardenal proscrit' acaba amb el retorn de les despulles de l'arquebisbe-cardenal Vidal i Barraquer, tres anys després de la mort de Franco.

Hereus d'un Cardenal Proscrit

 

El documental s'ha rodat a Tarragona, Reus, la Selva del Camp i Conesa, i també als municipis lleidatans de Maldà, l'Espluga Calba, la Pobla de Cérvoles i Cervià. La seva directora, Llúcia Oliva, és periodista i documentalista. Va ser reportera del programa de TVE 'En Portada'. Ha estat corresponsal de TV3 als Estats Units i de TVE a la Unió Soviètica i a Rússia. El 2016 va presentar el documental 'Santuaris de l'antifranquisme', sobre els religiosos que es van oposar a la dictadura. Quant a Germen Coll, és el responsable de la productora Gen-Lock Vídeo, nascuda el 1968 i actualment dedicada a serveis audiovisuals per a televisions, empreses i particulars.

El documental, que s'ha inclòs dins dels actes de l'Any Vidal i Barraquer, es podrà veure el 7 de juny, a les 19.30h, a l'Auditori Diputació (C. Pere Martell, 2, Tarragona).

 

Galeria d'imatges